Select Page

Huis verkopen zonder makelaar

4 Apr 2018 | Media

Met de opkomst van social media en de aantrekkende huizenmarkt proberen steeds meer mensen hun woning zelf te verkopen. En geef ze eens ongelijk het scheelt al snel een paar duizend euro makelaarskosten. Toch valt het in de praktijk niet altijd mee. Lees meer hierover in dit blog.

Dure makelaar

De hoofdreden voor mensen om hun woning zelf te verkopen blijft de hoge makelaarskosten. Voor een gemiddelde woning van 250.000 euro ben je al snel 3500 tot 5000 euro kwijt aan makelaarskosten. Door het zelf te doen kun je dus flink wat geld besparen.

Social media

Vroeger had je een makelaar nodig vanwege het netwerk om aan woningzoekenden te komen. Tegenwoordig kun je via social media zoals Facebook en LinkedIn zelf aan een groot publiek je woning laten zien. Toch kan een moderne makelaar hier iets in betekenen. Lees hierover meer in mijn vorige blog Funda of Facebook.

Direct contact  

Nog een voordeel van zelf je huis verkopen is dat je direct contact hebt met de (potentiële) kopers. Zaken kunnen snel geregeld worden en mensen vinden het fijn dat ze direct weten met wie ze te maken hebben.

Nadelen

Zelf je woning verkopen heeft naast de zojuist genoemde voordelen ook een aantal nadelen….

Juridisch

Als verkopende partij heb je een informatieplicht. Zo ben je verplicht gebreken te melden en moet er ook een rechtsgeldige koopakte opgesteld worden. Dit soort zaken kun je uiteraard zelf doen, maar een makelaar is de professional en je moet er niet aan denken dat je na de verkoop nog tegen problemen aanloopt.

Waardebepaling

De meeste mensen verhuizen maar een paar keer in hun leven. De waarde van de woning bepalen is daarom ook niet makkelijk en hangt van vele factoren af. De huidige markt, type woning (gewild of juist niet), locatie, perceeloppervlakte, afwerkingsniveau, etc. De makelaar is hier zeer ervaren in en kan de woning voor de juiste prijs in de markt zetten.

Professional

Kopers vinden het vaak lastig als er geen professionele partij bij betrokken is. Koopakte, juiste waarde van de woning, onderhandelingen, dit soort zaken voelen vertrouwder bij een professional dan bij iemand die 1x in zijn leven een woning verkoopt.

Emotie

Kopers geven vaak tijdens de bezichtiging al een eerlijke mening. En die is vaak kritisch en duidelijk. “Wat een afschuwelijke keuken” zou zomaar een opmerking kunnen zijn die u te horen krijgt. Als die ”afschuwelijke keuken” nu net handwerk is van de eigenaar dan ligt dit best gevoelig als je zelf de bezichtigingen doet. Hier moet je dus wel tegen kunnen als verkoper. Een makelaar is hier ongevoelig voor, waardoor emotie in het verkoopproces geen (negatieve) rol speelt.

Uw woning toch (deels) zelf verkopen maar met de hulp van een professionele makelaar? Kijk hier voor de opties!