Select Page

Waar moet ik op letten bij het bezichtigen van een woning?

17 Apr 2018 | woning kopen

Je hebt een leuke woning gezien en hebt een afspraak met de makelaar om de woning te bezichtigen. Waar moet je allemaal op letten?

Voorbereiding

Zorg dat je goed voorbereid bent. Win informatie in over de buurt, zoals de nabijheid van voorzieningen, is er voldoende parkeergelegenheid, speeltuintje/groenvoorziening, etc. Weet ook wat je kunt lenen, zo voorkom je dat je verliefd wordt op een woning die je niet kunt betalen.

Eerste gevoel

Je eerste gevoel bij een huis is belangrijk. Stel jezelf altijd de vraag: “zie ik mezelf hier wel wonen”? Als dat een volmondig ‘ja’ is dan weet je dat het goed zit.

Kijk kritisch rond

Tegenwoordig gaat de verkoop zo snel dat een tweede bezichtiging vaak al lastig is. Kijk daarom de eerste keer gelijk kritisch rond. Vraag of je lades en kasten open mag maken en kijk ook goed naar alle apparatuur en installaties. Stel hierbij ook gerichte vragen, zoals de leeftijd van apparatuur, of er ooit problemen zijn geweest met installaties, etc.

Buitenkant

Beoordeel ook de buitenkant goed. Zijn de muren nog goed? Welke type kozijnen zitten er in? Is er veel onderhoud nodig? Vraag ook of er vanuit de gemeente bescherming op zit en wat de eventuele uitbreidingsmogelijkheden zijn.

Buurt

Rij voordat je de woning gaat bezichtigen eens door de buurt. Doe dit ook op een ander tijdstip de dagen ervoor, bijvoorbeeld ’s avonds om te zien hoe de buurt er dan uitziet. Vaak kun je dan beter zien of er bijvoorbeeld genoeg parkeerplaatsen zijn. Doe dit voordat je gaat bezichtigen, want mocht de woning echt je droomwoning zijn kun je snel schakelen.

2e bezichtiging

Is de woning bevallen? Maak dan snel een afspraak voor een tweede bezichtiging. De tweede keer kun je beter naar de details kijken dan de eerste keer. Probeer de tweede keer ook de ‘roze bril’ af te zetten en de woning in alle rust goed te bekijken.

Aankoopmakelaar

Heb je weinig ervaring in het kopen van een woning? Heb je geen verstand van bouwkundige zaken? Dan is het wellicht verstandig om een aankoopmakelaar mee te nemen. Speciaal voor starters hebben we hiervoor een actie